- O Nas
- Historia
-
Struktura
- Dyrekcja IWNiRZ
- Rada Naukowa IWNiRZ
- Zakłady Naukowo-Badawcze
- Zakłady Doświadczalne
- Laboratoria Badawcze IWNiRZ - Akredytacja
- System Zarządzania Jakością
-
Pozostałe Działy
- Pełnomocnik ds. Jakości
- Radca Prawny
- Osoba Wykwalifikowana (zgodnie z Prawem Farmaceutycznym)
- Pełnomocnik ds. Informacji Niejawnych
- Specjalista ds. Obronnych
- Specjalista ds. BHP
- Dział Administracji, Obsługi Technicznej i Zakupów
- Dział Finansowo - Księgowy
- Dział Kadr i Płac
- Redakcja Herba Polonica
- Redakcja Journal of Natural Fibers
-
Zakłady Naukowo - Badawcze
- Zakład Biotechnologii
- Zakład Komórek Macierzystych i Medycyny Regeneracyjnej
- Zakład Hodowli i Agrotechniki Roślin Włóknistych i Energetycznych
- Zakład Botaniki, Hodowli i Agrotechniki Roślin Zielarskich
- Zakład Farmakologii i Fitochemii
- Zakład Badań i Przetwórstwa Nasion
- Zakład Innowacyjnych Biomateriałów i Nanotechnologii
- Zakład Innowacyjnych Technologii Włókienniczych
- Oddział Przędzalnictwa, Tkactwa i Wykończalnictwa w Żyrardowie
- Dział Marketingu i Wzornictwa
- Działy Wsparcia Badań
- Centrum B&R Farmakoanaliz Roślin Leczniczych
- Współpraca
-
Projekty
-
Projekty Krajowe
- Projekty POIS.01.03.01
- ONKOKAN
- PO KSOW 2016-2017
- BIOAKOD
- EUBIOTYKI
- SORMISOL
- SILANTEX
- ModLen
- FLAXMOW
- EPIMAN
- PLANTINOVA
- Bioaktywna Żywność
- Projekty Narodowego Centrum Nauki (NCN)
- Projekty POIG.01.03.01
- Projekty POIG.01.03.02
- Projekty POIG.02.03.02
- Opracowanie technologii wytwarzania i aplikacji ekstraktu lignanów z nasion lnu w suplementach diety
- BioRegion Wielkopolska
- Projekty Międzynarodowe
-
Projekty Krajowe
- Program Wieloletni na lata 2017-2020
-
Wydawnictwa
- Herba Polonica
- Journal of Natural Fibers
- Euroflax Newsletter
-
Inne
- Natural Fibres - Włókna Naturalne
- Natural Fibres - Włókna Naturalne. Wydanie Specjalne
- Słownik Specjalny Len, Konopie, Jedwab - Pięciojęzyczny Słownik Terminologii
- Poradniki, Biblioteczka dla Praktyków, Przegląd Literaturowy
- Len i Konopie - Biuletyn Informacyjny Polskiej Izby Lnu i Konopi
- Dynamika zbiorowisk chwastów segetalnych upraw lnu włóknistego w Polsce na przestrzeni lat 1968 -1996
- Materiały Konferencyjne
- Sprawozdania i Raporty
- Konferencje, Kursy i Wydarzenia
- Ogród Roślin Leczniczych
- Przetargi, Ogłoszenia i Zapytania ofertowe
- Polecane strony
- Poczta IWNiRZ
- Portal pracowniczy
- Mapa strony
Olej konopny 250 ml

Olej konopny 250 ml
Olej prozdrowotny. Wartościowy odżywczo olej konopny zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazano, ze zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi - czynnik ryzyka choroby wieńcowej serca.
Dodany do potraw znakomicie wzbogaci nasze posiłki w cenne składniki. Znany z wielowiekowej staropolskiej tradycji kulinarnej olej konopny ma lekko orzechowy smak i zielony kolor. Stanowi smaczny dodatek do sałatek i surówek warzywnych, kaszy, śledzi, białego sera, pieczywa, ziemniaków z drobno pokrojoną cebulą lub czosnkiem. Należy stosować zasady zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.
Składniki: olej z nasion konopi siewnych Cannabis sativa L. tłoczony na zimno – 100%
Wartość odżywcza 100 ml:
- Wartość energetyczna – 3404 kJ (828 kcal)
- Białko – 0 g
- Węglowodany – 0 g
- Błonnik – 0 g
- Sól – 0 g
- Tłuszcz – 92 g, w tym:
- kwasy nasycone 8,9 g
- kwasy jednonienasycone – 10,1 g
- kwasy wielonienasycone – 71,9 g, w tym:
- kwas linolenowy (omega-6) – 52,7 g
- kwas alfa-linolenowy (omega-3) – 15,8 g
Osad w oleju występuje naturalnie.
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Chronić przed dostępem światłem.
Objętość netto: 250 ml
wykonanie, CMS: Dyalcom