img img img img img img img img img img
2018-01-05
Udział IWNiRZ w Centralnych Targach Rolniczych 2017
30 listopada–02 grudnia 2017 r.
Aktualności
02.10.2017 Znak Poznaj Dobrą Żywność

pzd_120_1

W Poznaniu w dniach od 25-28 września 2017 r.  odbyła się  33 edycja targów Polagra, która stanowiła cały blok targowych imprez: Polagra Food, Polagra Gastro, Polagra Tech, Invest Hotel oraz PakFood.

Targi otworzył minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel, który przypomniał, że jest to największe wydarzenie wystawiennicze w branży rolno-spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej. W produkcji żywności jesteśmy potęgą. Eksportujemy jej coraz więcej - powiedział podczas uroczystości otwarcia prezes Zarządu MTP Przemysław Trawa, ale zauważył, że coraz chętniej powracamy do żywności tradycyjnej, regionalnej, wytwarzanej w bliskiej odległości od miejsca konsumpcji. Prezes poinformował także o zmianie koncepcji prezentacji targowych. Od przyszłego roku Polagra Food pojawi się w nowej odsłonie. W nowym terminie (8 – 10 maja) i nowej formule. Będą to 3 dni kontraktacji wspieranych przez intensywną promocję targów na rynku krajowym oraz zagranicznym, współpracę z ambasadorami oraz instytucjami branżowymi, przedstawicielami sieci na rynku polskim.

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich jako gość Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi prezentował swoją działalność w zakresie badań i wytwarzania prozdrowotnej żywności i suplementów diety na stoisku nr 1 w Pawilonie 7A.

W pierwszym dniu imprezy z  ofertą Instytutu zapoznała się m.in. delegacja ministerstwa z Panem Ministrem Krzysztofem Jurgielem i  sekretarz stanu Jacek Bogucki na czele.

Wieczorem 25 września miała miejsce w Sali Ziemi Gala Programu Poznaj Dobrą Żywność jako impreza towarzysząca tym targom.

Program Poznaj Dobrą Żywność jest to Program, który służy informowaniu konsumentów o produktach żywnościowych wysokiej jakości. Podczas tegorocznej Gali znaki PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność wręczono przedstawicielom 57. firm dla 155 produktów. Wśród wyróżnionych był również Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich.

Podczas Gali Instytut reprezentował pan Dyrektor Robert Sobków. Towarzyszyła mu pani Małgorzata Muzyczek z Działu Marketingu i pan Janusz Jankowiak z Zakładu Badań i Przetwórstwa Nasion IWNiRZ. Dyrektor IWNiRZ otrzymał z rąk Ministra 5 certyfikatów potwierdzających wysoką jakość produkowanych przez Instytut wyrobów na bazie nasion lnu.

Lista nagrodzonych produktów IWNiRZ:

  • Siemię lniane 200g (decyzją nr 96/2017)
  • Muslen - żurawinowe musli z siemieniem lnianym (decyzja nr 173/2016)
  • Kaszka lniano-owsiana z odolejonych zmielonych złotych nasion lnu i płatków owsianych błyskawicznych (decyzja nr 174/2016)
  • Kaszka lniano-owsiana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu i płatków owsianych błyskawicznych (decyzja 175/2016)
  • Kaszka lniana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu bezglutenowa (decyzja 176/2016)

siemie lniane 200 20170925_2_kaszk_zlotych


  • "Kolejne produkty otrzymały znak PDŻ" (strona internetowa MRiRW) [ tutaj ]
  • Więcej o innych znakach jakości "Poznaj Dobrą Żywność" IWNiRZ [ tutaj ]
  • Magazyn Rolniczy, TVP1, 04 października 2017 r. [ tutaj ]

Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności Aktualności