IMG_8571

Naukowe wyróżnienie dla pracowników Zakładu Farmakologii i Fitochemii!

W dniach 24–26 września 2025 roku w Łodzi odbyła się XXX Konferencja Polskiego Towarzystwa Chitynowego „NEW ASPECTS ON CHEMISTRY AND APPLICATION OF CHITIN AND ITS DERIVATIVES. Chitin, chitosan and other polysaccharides”.

W wydarzeniu wzięli udział mgr. inż. Aleksandra Dziopa oraz mgr. inż. Oskar Zimak-Krótkopad z Zakładu Farmakologii i Fitochemii, prezentując poster naukowy zatytuowany „Extraction and characterization of chitosan from different silkworm species” omawiający wyniki badań realizowanych w ramach dotacji celowej MRiRW: Zadanie 1.9 „Analiza tożsamości liści z morwy białej (Morus alba L.) w aspekcie pozyskiwania produktów pochodzenia jedwabniczego, w tym wpływu na ilość i jakość otrzymywanego chitosanu”.

Poster ukazywał znaczenie chityny jako drugiego po celulozie najpowszechniej występującego polimeru naturalnego, właściwości jej pochodnej – chitozanu, a także wskazywał przewagi surowca pozyskiwanego z owadów nad tradycyjnym chitozanem ze skorupiaków. Wyniki badań potwierdzają, że chitozan z poczwarek jedwabników (Bombyx mori), dzięki korzystnym właściwościom fizykochemicznym i biologicznym, posiada duży potencjał w zastosowaniach rolniczych, biomedycznych i spożywczych.

Z radością informujemy, że zaprezentowana praca została wyróżniona przez Komitet Naukowy konferencji.

Serdecznie gratulujemy Autorom posteru – mgr inż. Aleksandrze Dziopie, mgr inż. Oskarowi Zimak-Krótkopad oraz prof. dr hab. Judycie Cieleckiej-Piontek i życzymy dalszych sukcesów naukowych!

Konferencja, współorganizowana przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, stanowiła ważne forum wymiany wiedzy na temat badań nad chityną, chitozanem oraz innymi polisacharydami, a także ich szerokiego zastosowania w nauce i przemyśle.

Konferencja stanowiła ważne forum wymiany wiedzy na temat badań nad chityną, chitozanem oraz innymi polisacharydami, a także ich szerokiego zastosowania w nauce i przemyśle.

 

Obraz1.png

 

Recognition Award.pdf


Data dodania: 29.09.2025

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.