www - DC24

Zadania realizowane przez IWNiRZ - PIB w ramach Dotacji Celowej 2024

Przedstawiamy tematy Zadań realizowanych w ramach Dotacji Celowej 2024, nad której realizacją czuwa Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W tym roku łączna kwota dofinansowania wynosi 3 206 400 zł i jest przeznaczona na wykonanie następujących Zadań:

🟢 Obszar I: Hodowla i nasiennictwo roślin uprawnych

• Zadanie 1.1.1 Reprodukcja najlepszych pojedynków z wytworzonych linii kolendry siewnej z zastosowaniem metod biotechnologicznych – dr Marcin Praczyk

• Zadanie 1.1.2 Wytworzenie mieszańców bazylii pospolitej do hodowli nowych odmian o wysokim plonie i jakości surowca oraz podwyższonej odporności roślin na deficyt wody w glebie – mgr Anna Forycka

• Zadanie 1.1.3 Wytworzenie mieszańców czarnuszki siewnej do hodowli krajowych odmian o wysokim potencjale plonowania i podwyższonej zawartości kwasów tłuszczowych – mgr Elżbieta Bilińska

• Zadanie 1.1.4 Ocena indukcji poliploidalności ostropestu plamistego – dr hab. prof. IWNiRZ PIB Marcin Ożarowski

• Zadanie 1.1.5 Wpływ metod biotechnologicznych na rozwój cech morfologicznych w kulturach in vitro Echinacea purpurea celem doskonalenia odmianowego – dr hab. prof. IWNiRZ PIB Marcin Ożarowski

• Zadanie 1.1.6 Porównanie najlepszych linii lnu uprawnego z wiodącymi odmianami zagranicznymi pod względem odporności roślin na suszę i choroby grzybowe – dr Marcin Praczyk
_____________

🟢 Obszar Ia: Ochrona Roślin

• Zadanie 1.2.1 Opracowanie technologii uprawy i ochrony nowych linii kolendry siewnej, ostropestu plamistego i lnu włóknistego – dr Katarzyna Wielgusz

• Zadanie 1.2.2 Aktualizacja i opracowanie programów integrowanej ochrony roślin, integrowanej produkcji roślin oraz poradników sygnalizatora dla wybranych roślin włóknistych i zielarskich – dr Katarzyna Wielgusz

Obszar Ib: Upowszechnianie wiedzy o roślinach zielarskich i włóknistych

• Zadanie 1.3.1 Popularyzacja wiedzy o roślinach zielarskich i włóknistych wśród młodzieży szkół rolnych – mgr Elżbieta Bilińska
_____________

🟢 Obszar II: Rynki Rolne

• Zadanie 2.1 Badanie krajowego potencjału agro-przetwórczego roślin włóknistych przeznaczonych na włókno i inne produkty przemysłowe w kontekście możliwości zamykania łańcucha wartości dla nieżywnościowych zastosowań lnu i konopi – dr Anna Kicińska-Jakubowska

• Zadanie 2.2 Charakterystyka włókien lnu i konopi pozyskanych z reprezentatywnych odmian roślin włóknistych uprawianych w Polsce pod względem oceny strukturalnej z uwagi na ich zastosowanie w przemyśle – mgr Barbara Romanowska

• Zadanie 2.3 Prace nad opracowaniem warunków agrotechnicznych dla uprawy nowo zarejestrowanej odmiany lnu, pod względem możliwości pozyskania długiego włókna lnianego do produkcji wysokiej jakości przędzy, w celu rozwoju upraw lnu w Polsce. Ocena włókna długiego w drugim roku upraw nowej odmiany lnu Hera i porównanie z parametrami włókna długiego odmian zagranicznych (francuskich lub belgijskich) uprawianych w kraju – dr Jacek Kołodziej

• Zadanie 2.4 Ocena cyklu życia oraz badanie jakości surowców włóknistych i wyrobów, tj. tekstyliów i kompozytów w całym łańcuchu wartości z wykorzystaniem systemu kompleksowej oceny roślin włóknistych i włókien – dr Wanda Różańska

• Zadanie 2.5 Określenie potencjału plonowania i możliwości przemysłowego wykorzystania biomasy rodzimych gatunków roślin włóknistych – dr hab. prof. IWNiRZ PIB Jolanta Batog
_____________

🟢 Obszar III: Prowadzenie działalności upowszechnieniowej i wsparcie prac związanych z transferem wiedzy

• Zadanie 3.1 Prowadzenie działalności upowszechnieniowej, prowadzenie współpracy i wymiany wiedzy z praktyką w ramach systemu AKIS – prof. Renata Gaj

Obszar IV: Wsparcie działań w obszarze badań i innowacji w rolnictwie na forum międzynarodowym

• Zadanie 4.1 Wsparcie działań w obszarze badań i innowacji w rolnictwie na forum międzynarodowym – dr hab. prof. IWNiRZ PIB Małgorzata Zimniewska
_____________

www.facebook.com/IWNiRZ 

www.sklep.iwnirz.pl 


Data dodania: 04.07.2024

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.