Len mielony
Suplement diety
Len Mielony odtłuszczony zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany.
Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. W strukturę błonnika lnianego wkomponowane są lignany.
Białko lnu jest jednym z najbardziej wartościowych biologicznie białek roślinnych. Jest lekkostrawne i bogate w aminokwasy egzogenne. Aminokwasy te są niezbędne dla organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ ustrój człowieka ich nie wytwarza.
Len mielony zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczne i pozbawione oleistego posmaku.
Składniki: odtłuszczone nasiona lnu.
Wartość odżywcza: 2 łyżeczki (8 g):
- wartość energetyczna – 26 kcal (108,2 kJ)
- białko – 3,20 g
- węglowodany – 0,24 g
- tłuszcz – 0,72 g
- błonnik pokarmowy – 2,88
- błonnik rozpuszczalny – 0,86 g
- błonnik nierozpuszczalny – 2,02 g
- lignany – 90 mg
- sód – 0,010 g
Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę lnu mielonego (4 g) zalać ok 1/2 szklanki gorącej wody po czym odstawić na kilka minut kilkukrotnie mieszając do zgęstnienia kleiku. Spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej 1/2-1 godziny przed posiłkiem. Smak kleiku można urozmaicić w zależności od upodobań i zaleceń dietetycznych np. dodatkiem mleka, soków, lekkiego rosołu, płatków śniadaniowych, miodu lekko posłodzić lub posolić. Korzystny jest dodatek produktów mlecznych, które idealnie uzupełniają kompozycję aminokwasów lnu.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Produkt może zawierać płatki owsiane i migdały.