Olej konopny
Olej prozdrowotny.
Wartościowy odżywczo olej konopny zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wykazano, ze zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi – czynnik ryzyka choroby wieńcowej serca. Dodany do potraw znakomicie wzbogaci nasze posiłki w cenne składniki. Znany z wielowiekowej staropolskiej tradycji kulinarnej olej konopny ma lekko orzechowy smak i zielony kolor. Stanowi smaczny dodatek do sałatek i surówek warzywnych, kaszy, śledzi, białego sera, pieczywa, ziemniaków z drobno pokrojoną cebulą lub czosnkiem. Należy stosować zasady zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.
Składniki: olej z nasion konopi siewnych Cannabis sativa L. tłoczony na zimno – 100%
Wartość odżywcza 100 ml:
- Wartość energetyczna – 3404 kJ (828 kcal)
- Białko – 0 g
- Węglowodany – 0 g
- Błonnik – 0 g
- Sól – 0 g
- Tłuszcz – 92 g, w tym:
- kwasy nasycone 8,9 g
- kwasy jednonienasycone – 10,1 g
- kwasy wielonienasycone – 71,9 g, w tym:
- kwas linolenowy (omega-6) – 52,7 g
- kwas alfa-linolenowy (omega-3) – 15,8 g
Osad w oleju występuje naturalnie.
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Chronić przed dostępem światłem.
Masa netto: 250 ml