Olej lniany BOFLAX® suplement diety

Olej lniany BOFLAX

Ekskluzywny, nierafinowany olej dla osób świadomych potrzeby zdrowego stylu życia.

Olej lniany BOFLAX® do diety dr Budwig jest olejem tłoczonym na zimno ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu. Ze względu na wysoką, ponad 50% zawartość kwasu alfa-linolenowego, stanowi najbogatsze, znane roślinne źródło tego kwasu należącego do rodziny Omega-3. W większości spożywanych olejów roślinnych zawartość kwasów Omega-3 wynosi do 10%.

Istota potrzeby codziennej suplementacji diety kwasami Omega-3 sprowadza się do zniwelowania dużej różnicy w stosunku do spożywanych kwasów Omega-6. Kwasy Omega-3 oraz Omega-6 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), których organizm sam nie potrafi syntetyzować i przyswaja je z pożywienia. Niestety, w diecie przeciętnego Europejczyka stosunek ilościowy spożywanych kwasów Omega-3 do Omega-6 wynosi od 1:10 do nawet 1:20, natomiast właściwa, sprzyjająca zdrowiu proporcja, to 1:4. Świadomy konsument powinien niwelować różnicę pomiędzy w/w kwasami, ograniczać spożycie tłuszczów utwardzonych oraz stosować inne zasady zdrowego odżywiania.

Kwas alfa-linolenowy zawarty w Oleju lnianym BOFLAX® ulega w organizmie przemianom metabolicznym, pełniąc wiele ważnych dla funkcji. W procesie spalania dostarcza potrzebnej organizmowi energii do pracy. Zalecany jest sportowcom przed zawodami. Jest składnikiem błon komórkowych organizmu, które powinny być elastyczne, zapewniać prawidłowy transport substancji odżywczych i komunikację z innymi komórkami. Kwas alfa-linolenowy przyczynia się do utrzymywania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej lniany BOFLAX® może być alternatywą dla ludzi, którzy nie stosują w swojej diecie ryb z powodu innych preferencji kulinarnych(np. dla wegan). Metabolitami kwasu alfa-linolenowego w organizmie są aktywne, występujące również w tłuszczach ryb kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA).

Ponad 80-letnia lniarska tradycja naukowo-badawcza Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Państwowego Instytutu Badawczego pozwala na wykorzystanie posiadanej wiedzy dla zapewnienia wysokiej jakości i właściwości prozdrowotnych oleju lnianego. Tłoczony na zimno, poddany naturalnej filtracji w celu usunięcia zbędnych, stałych zanieczyszczeń zachowuje bogactwo kwasów Omega-3 oraz wyjątkowy walor smakowy. Zawarta w oleju witamina E zwana „witaminą młodości” pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Każda wyprodukowana według najwyższych standardów jakości seria Oleju lnianego BOFLAX® jest wnikliwie badana przez doświadczonych specjalistów w nowocześnie wyposażonym, certyfikowanym laboratorium badawczym. Surowce do produkcji pochodzą od sprawdzonych przez Instytut wieloletnich dostawców oraz upraw własnych. Kontrolowany jest każdy etap wytwarzania oleju. Badania wykonywane są dla każdej serii surowca wg najwyższych standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000:2005.

Sposób użycia:

Olej lniany BIOFLAX® należy spożywać na zimno, bez podgrzewania i gotowania, gdyż wówczas zachowuje właściwości prozdrowotne i nie ulega destrukcyjnym przemianom. Po otwarciu butelki należy go przechowywać w lodówce. Do codziennego, profilaktycznego spożycia wystarczy 1 łyżka stołowa (odpowiednio miarka dozująca 10 ml).

Olej lniany BOFLAX® jest podstawą diety dr Budwig, której głównym założeniem jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością kwasów Omega 3, przez co komórki odzyskują swoje naturalne właściwości. W tej diecie spożywa się do 60 ml oleju w ciągu dnia.

Tradycyjnie olej lniany spożywano z drobno pokrojoną cebulą lub roztartym czosnkiem, głównie jako dodatek do gotowanych ziemniaków lub białego sera.

Olej lniany BOFLAX® wspaniale smakuje dodany do pieczywa, śledzi, surówek z kiszonej i surowej kapusty, sałatek lub kaszy albo jako składnik sosów sałatkowych i majonezu. Można go także wykorzystać w ulubionej diecie według własnych pomysłów.

Dzięki unikalnej, opracowanej w Zakładzie Badań i Przetwórstwa Nasion IWNiRZ technologii, Olej lniany BOFLAX® przed otwarciem nie wymaga przechowywania w lodówce, zachowuje prozdrowotne właściwości przez minimum 3 miesiące od chwili nalania do chroniących przed UV butelek.

Olej lniany BOFLAX® przechowywany w lodówce może stać się nieco mętny. Na dnie butelki pojawić się może naturalny osad wytrąconych wosków, jednakże po umieszczeniu w temperaturze pokojowej ponownie stanie się klarowny.

Dużo Zdrowia i Smacznego !
IWNiRZ PiB

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.