Olej Rydzowy – z nasion lnianki

Olej Rydzowy

Olej rydzowy tłoczony jest z nasion lnianki siewnej – jednej z najstarszych uprawnych roślin oleistych. Rdzawy kolor nasion lnianki siewnej przypominają barwę jadalnego i cenionego grzyba – rydza, dlatego lnianka siewna w tradycji ludowej określana jest nazwą „rydz”, a olej z jej nasion, „olejem rydzowym”.
Ten wartościowo odżywczo i smaczny olej wyróżnia się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów omega-3. Zawiera także kwasy omega-6. Wykazano, że zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi – czynnik ryzyka choroby wieńcowej serca. Olej rydzowy o sepcyficznym smaku z nutą cebuli i gorczycy oraz przyjemnym aromacie stanowi smaczny dodatek do sałatek i surówek warzywnych, kaszy, śledzi, białego sera, pieczywa, ziemniaków z drobno pokrojoną cebulą lub czosnkiem.

Należy stosować zasady zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

Skład: olej z nasion lnianki siewnej Camelina sativa L. tłoczony na zimno – 100 %

Wartość odżywcza 100 ml:

  • Wartość energetyczna – 3441 kJ (837 kcal)
  • Białko – 0 g
  • Węglowodany – 0 g
  • Błonnik – 0 g
  • Sól – 0 g
  • Tłuszcz – 93 g, w tym:
    • kwasy nasycone 9,5 g
    • kwasy jednonienasycone – 29,3 g
    • kwasy wielonienasycone, w tym – 54,2 g
      • kwas linolowy (omega-6) – 17,4 g
      • kwas alfa-linolenowy (omega-3) – 35,4 g

Po otwarciu przechowywać w lodówce. Chronić przed dostępem światłem.
Osad w oleju występuje naturalnie.

Opakowanie: butelka szklana, ciemna.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.