OPTYCARPA
TYTUŁ: Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków
Akronim: OPTYCARPA
Nr projektu badawczego POIR.04.01.02-00-0008/18-00
Program (źródło finansowania): Program Operacyjny Inteligentny Rozwój POIR
Partnerzy:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, LIDER
- Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, wykonawca
- Grupa Producentów Mleka "DANMIS", wykonawca
- AGRO-DANMIS Gramowscy Spółka Jawna, wykonawca
Kierownik prac badawczych w IWNiRZ: Joanna Foksowicz-Flaczyk
Cel projektu:
Celem projektu jest zwiększenie efektywności i opłacalności produkcji mleka koziego i jego przetworów oraz opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych produktów o właściwościach żywności funkcjonalnej. Po sprawdzeniu w warunkach laboratoryjnych, będą one testowane w warunkach wielkostadnych, przy żywieniu grupowym oraz w AGRO-DANMIS – największego producenta wyrobów kozich na rynku polskim.
Zwiększenie konkurencyjności zostanie osiągnięte dzięki: opracowaniu receptury ziołowego suplementu paszowego podnoszącego zdrowotność gruczołu mlekowego, podwyższającego jakość cytologiczną i mikrobiologiczną produkowanego mleka oraz zwiększającego jego wydajność przerobową. Wpłynie on także na zwiększenie produkcji probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej w przewodzie pokarmowym zwierząt pozytywnie oddziałując na ich dobrostan i produkcyjność, wyizolowaniu u badanych kóz pożądanych bakterii fermentacji mlekowej, a po uzyskaniu czystych monokultur, możliwość opracowania innowacyjnych probiotyków dla koźląt i kóz dorosłych, przygotowanie receptur nowych, nie istniejących jeszcze na rynku innowacyjnych produktów z koziego mleka:
- twarożku naturalnego o zwiększonej ilości białek serwatkowych , obniżonej zawartości laktozy i zwiększonej ilości substancji bioaktywnych;
- jogurtu typu greckiego o zwiększonej zawartości białek serwatkowych, obniżonej zawartości laktozy, zwiększonej zawartości substancji bioaktywnych metodą termostatową przy zastosowaniu techniki ultrafiltracji;
- mleka UHT o zwiększonej zawartości substancji biologicznie czynnych.
Realizacja projektu przyniesie wymierne korzyści producentom i przetwórcom mleka koziego dzięki poprawie zdrowotności zwierząt, zwiększeniu jednostkowej wydajności mlecznej kóz, wydłużeniu okresu użytkowania kóz w stadzie i wzbogaci ofertę rynkową o nowe produkty kozie. Grupą docelową produktu końcowego będą osoby z alergią na białka mleka krowiego i chorób dietozależnych oraz osoby zainteresowane jakością diety.
Wartość projektu: 9.474.610,00 zł
Wartość dofinansowania ogółem: 6.434.825,00 zł
Dofinansowanie IWNiRZ: 984 660,00 zł
Czas trwania projektu: 2018-2021
Strona internetowa projektu: https://optycapra.up.poznan.pl