Bioaktywna Żywność
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich jest Partnerem w Projekcie Badawczym:
"Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych"
Projekt badawczy POIG 01.01.02-00-061/09
którego Liderem jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Kontakt:
Biuro Partnera Projektu Bioaktywna Żywność
dr inż. Maria Władyka-Przybylak
e-mail: sekretariat@iwnirz.pl
tel.: (+48) 61 8455865, fax: (+48) 61 8417830
Biuro Lidera Projektu Bioaktywna Żywność
prof. dr hab. Józef Korczak
e-mail: bioaktywna.zywnosc@up.poznan.pl
tel.: (+48) 61 8487326, fax: +48 61 8487431
Celem projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii produkcji linii produktów spożywczych ograniczających zachorowalność na choroby cywilizacyjne, w tym na choroby sercowo-naczyniowe, otyłość, cukrzycę i anemię. Wzbogaci to ofertę rynkową i eksportową polskiego przemysłu spożywczego i zwiększy jego międzynarodową konkurencyjność.
Tematyka projektu ma ścisły związek z celami PO IG, w priorytecie I "Badania i rozwój nowoczesnych technologii", działanie 1.1. "Wsparcie badań naukowych dla gospodarki opartej na wiedzy" i podziałanie 1.1.2. "Strategiczne programy badań naukowych i prac rozwojowych". Tematyka ta została także wymieniona w Krajowym Programie Badań i Rozwoju: "Innowacyjne produkty żywnościowe o wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej".
Strona internetowa projektu [ tutaj ]