img img img img img img img img img img
2021-10-20
Ogłoszenie wyników wyborów do Rady Naukowej IWNiRZ-PIB
kadencji2021-2025
OPTYCARPA

projekt

 TYTUŁ: Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków

Akronim: OPTYCARPA

Nr projektu badawczego POIR.04.01.02-00-0008/18-00
Program (źródło finansowania): Program Operacyjny Inteligentny Rozwój POIR

Partnerzy:

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, LIDER
  • Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, wykonawca
  • Grupa Producentów Mleka "DANMIS", wykonawca
  • AGRO-DANMIS Gramowscy Spółka Jawna, wykonawca

Kierownik prac badawczych w IWNiRZ: Joanna Foksowicz-Flaczyk

Cel projektu: 

Celem projektu jest zwiększenie efektywności i opłacalności produkcji mleka koziego i jego przetworów oraz opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych produktów o właściwościach żywności funkcjonalnej. Po sprawdzeniu w warunkach laboratoryjnych, będą one testowane w warunkach wielkostadnych, przy żywieniu grupowym oraz w AGRO-DANMIS – największego producenta wyrobów kozich na rynku polskim. 

Zwiększenie konkurencyjności zostanie osiągnięte dzięki: opracowaniu receptury ziołowego suplementu paszowego podnoszącego zdrowotność gruczołu mlekowego, podwyższającego jakość cytologiczną i mikrobiologiczną produkowanego mleka oraz zwiększającego jego wydajność przerobową. Wpłynie on także na zwiększenie produkcji probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej w przewodzie pokarmowym zwierząt pozytywnie oddziałując na ich dobrostan i produkcyjność, wyizolowaniu u badanych kóz pożądanych bakterii fermentacji mlekowej, a po uzyskaniu czystych monokultur, możliwość opracowania innowacyjnych probiotyków dla koźląt i kóz dorosłych, przygotowanie receptur nowych, nie istniejących jeszcze na rynku innowacyjnych produktów z koziego mleka:

1) twarożku naturalnego o zwiększonej ilości białek serwatkowych , obniżonej zawartości laktozy i zwiększonej ilości substancji bioaktywnych; 

2) jogurtu typu greckiego o zwiększonej zawartości białek serwatkowych, obniżonej zawartości laktozy, zwiększonej zawartości substancji bioaktywnych metodą termostatową przy zastosowaniu techniki ultrafiltracji; 

3) mleka UHT o zwiększonej zawartości substancji biologicznie czynnych. 

Realizacja projektu przyniesie wymierne korzyści producentom i przetwórcom mleka koziego dzięki poprawie zdrowotności zwierząt, zwiększeniu jednostkowej wydajności mlecznej kóz, wydłużeniu okresu użytkowania kóz w stadzie i wzbogaci ofertę rynkową o nowe produkty kozie. Grupą docelową produktu końcowego będą osoby z alergią na białka mleka krowiego i chorób dietozależnych oraz osoby zainteresowane jakością diety.

Wartość projektu: 9.474.610,00 zł

Wartość dofinansowania ogółem: 6.434.825,00 zł 

Dofinansowanie IWNiRZ: 984 660,00 zł

Czas trwania projektu: 2018-2021

Strona internetowa projektu: https://optycapra.up.poznan.pl