- O Nas
- Historia
-
Struktura
- Dyrekcja IWNiRZ
- Rada Naukowa IWNiRZ
- Zakłady Naukowo-Badawcze
- Zakłady Doświadczalne
- Laboratoria Badawcze IWNiRZ - Akredytacja
- System Zarządzania Jakością
- Pozostałe Działy
-
Zakłady Naukowo - Badawcze
- Zakład Biotechnologii
- Zakład Komórek Macierzystych i Medycyny Regeneracyjnej
- Zakład Hodowli i Agrotechniki Roślin Włóknistych i Energetycznych
- Zakład Botaniki, Hodowli i Agrotechniki Roślin Zielarskich
- Zakład Farmakologii i Fitochemii
- Zakład Badań i Przetwórstwa Nasion
- Zakład Inżynierii Bioproduktów
- Zakład Innowacyjnych Technologii Włókienniczych
- Oddział Przędzalnictwa, Tkactwa i Wykończalnictwa w Żyrardowie
- Dział Marketingu i Wzornictwa
- Działy Wsparcia Badań
- Współpraca
-
Projekty
-
Projekty Krajowe
- Projekty POIS.01.03.01
- ONKOKAN
- PO KSOW 2016-2017
- BIOAKOD
- EUBIOTYKI
- SORMISOL
- SILANTEX
- ModLen
- FLAXMOW
- EPIMAN
- PLANTINOVA
- Bioaktywna Żywność
- Projekty Narodowego Centrum Nauki (NCN)
- Projekty POIG.01.03.01
- Projekty POIG.01.03.02
- Projekty POIG.02.03.02
- Opracowanie technologii wytwarzania i aplikacji ekstraktu lignanów z nasion lnu w suplementach diety
- BioRegion Wielkopolska
- OPUS 13
- OPUS 15
- Badania na rzecz rolnictwa ekologicznego
- Projekty Międzynarodowe
- Projekty dofinansowane ze środków budżetu państwa
- Projekty finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
-
Projekty Krajowe
- Program Wieloletni na lata 2017-2020
-
Wydawnictwa
- Herba Polonica
- Euroflax Newsletter
-
Inne
- Natural Fibres - Włókna Naturalne
- Natural Fibres - Włókna Naturalne. Wydanie Specjalne
- Słownik Specjalny Len, Konopie, Jedwab - Pięciojęzyczny Słownik Terminologii
- Poradniki, Biblioteczka dla Praktyków, Przegląd Literaturowy
- Len i Konopie - Biuletyn Informacyjny Polskiej Izby Lnu i Konopi
- Dynamika zbiorowisk chwastów segetalnych upraw lnu włóknistego w Polsce na przestrzeni lat 1968 -1996
- Materiały Konferencyjne
- Sprawozdania i Raporty
- Konferencje, Kursy i Wydarzenia
- Ogród Roślin Leczniczych
- Przetargi, Ogłoszenia i Zapytania ofertowe
- Polecane strony
- Poczta IWNiRZ
- Portal pracowniczy
- POLITYKA PRYWATNOŚCI
- Mapa strony
- OFERTY PRACY
TYTUŁ: Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków
Akronim: OPTYCARPA
Nr projektu badawczego POIR.04.01.02-00-0008/18-00
Program (źródło finansowania): Program Operacyjny Inteligentny Rozwój POIR
Partnerzy:
- Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, LIDER
- Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich, wykonawca
- Grupa Producentów Mleka "DANMIS", wykonawca
- AGRO-DANMIS Gramowscy Spółka Jawna, wykonawca
Kierownik prac badawczych w IWNiRZ: Joanna Foksowicz-Flaczyk
Cel projektu:
Celem projektu jest zwiększenie efektywności i opłacalności produkcji mleka koziego i jego przetworów oraz opracowanie technologii wytwarzania innowacyjnych produktów o właściwościach żywności funkcjonalnej. Po sprawdzeniu w warunkach laboratoryjnych, będą one testowane w warunkach wielkostadnych, przy żywieniu grupowym oraz w AGRO-DANMIS – największego producenta wyrobów kozich na rynku polskim.
Zwiększenie konkurencyjności zostanie osiągnięte dzięki: opracowaniu receptury ziołowego suplementu paszowego podnoszącego zdrowotność gruczołu mlekowego, podwyższającego jakość cytologiczną i mikrobiologiczną produkowanego mleka oraz zwiększającego jego wydajność przerobową. Wpłynie on także na zwiększenie produkcji probiotycznych bakterii fermentacji mlekowej w przewodzie pokarmowym zwierząt pozytywnie oddziałując na ich dobrostan i produkcyjność, wyizolowaniu u badanych kóz pożądanych bakterii fermentacji mlekowej, a po uzyskaniu czystych monokultur, możliwość opracowania innowacyjnych probiotyków dla koźląt i kóz dorosłych, przygotowanie receptur nowych, nie istniejących jeszcze na rynku innowacyjnych produktów z koziego mleka:
1) twarożku naturalnego o zwiększonej ilości białek serwatkowych , obniżonej zawartości laktozy i zwiększonej ilości substancji bioaktywnych;
2) jogurtu typu greckiego o zwiększonej zawartości białek serwatkowych, obniżonej zawartości laktozy, zwiększonej zawartości substancji bioaktywnych metodą termostatową przy zastosowaniu techniki ultrafiltracji;
3) mleka UHT o zwiększonej zawartości substancji biologicznie czynnych.
Realizacja projektu przyniesie wymierne korzyści producentom i przetwórcom mleka koziego dzięki poprawie zdrowotności zwierząt, zwiększeniu jednostkowej wydajności mlecznej kóz, wydłużeniu okresu użytkowania kóz w stadzie i wzbogaci ofertę rynkową o nowe produkty kozie. Grupą docelową produktu końcowego będą osoby z alergią na białka mleka krowiego i chorób dietozależnych oraz osoby zainteresowane jakością diety.
Wartość projektu: 9.474.610,00 zł
Wartość dofinansowania ogółem: 6.434.825,00 zł
Dofinansowanie IWNiRZ: 984 660,00 zł
Czas trwania projektu: 2018-2021
Strona internetowa projektu: https://optycapra.up.poznan.pl
wykonanie, CMS: Dyalcom