img img img img img img img img img img
2020-02-06
Z satysfakcją informujemy o przedłużeniu ważności znaku jakości
Poznaj Dobrą Żywność PDŻ
Aktualności
06.02.2020 Z satysfakcją informujemy o przedłużeniu ważności znaku jakości
Poznaj Dobrą Żywność PDŻ
Z satysfakcją informujemy o przedłużeniu ważności znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność PDŻ nadanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi trzem produktom spożywczym wytwarzanym przez Zakład Badań i Przetwórstwa Nasion Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich. 

Znak PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest przyznawany wyrobom, które spełniają specjalne kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.

Poniżej podajemy krótką charakterystykę produktów Zakładu Badań i Przetwórstwa Nasion posiadających obecnie znak jakości Poznaj Dobrą Żywność.

Kaszki lniano-owsiane z odolejonych zmielonych złotych lub brązowych nasion lnu i płatków owsianych błyskawicznych  
(Decyzje MRiRW nr 118/2019 i 119/2019)
Kaszki lniano-owsiane zawierają odolejone zmielone złote lub brązowe nasiona lnu oraz płatki owsiane błyskawiczne i przez to stanowią idealnie uzupełniające się połączenie tych wartościowych odżywczo składników. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego zawartego w nasionach lnu oraz płatkach owsianych. Błonnik w obu składnikach kaszek występuje zarówno w postaci nierozpuszczalnej, jak i rozpuszczalnej. Postać rozpuszczalna błonnika lnianego i owsianego podczas przygotowywania posiłków łatwo pęcznieje pod wpływem płynów i tworzy delikatny żel. Kaszki są także bogatym źródłem białka.
W celu przygotowania kleiku lub zupy mlecznej wystarczy 1-2 płaskie łyżeczki kaszki zalać szklanką gorącej wody lub mleka, po czym kilkakrotnie starannie wymieszać i odczekać chwilę do spęcznienia kaszki. Można też gotować. Kaszka bardzo łatwo rozprowadza się w płynach nie tworząc grudek.


Kaszka lniana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu bezglutenowa 
do zup mlecznych, kleików, wypieku chleba
(Decyzja MRiRW nr 120/2019)
Kaszka lniana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu bezglutenowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego zawartego w nasionach lnu. Błonnik występuje zarówno w postaci nierozpuszczalnej, jak i rozpuszczalnej. Podczas przygotowywania posiłków pod wpływem płynów postać rozpuszczalna błonnika lnianego łatwo pęcznieje i tworzy delikatny żel. Kaszka lniana z odolejonych zmielonych brązowych nasion lnu bezglutenowa jest także bogatym źródłem białka.


Siemię lniane  
(Decyzja MRiRW nr 96/2017)
Składnikiem Siemienia lnianego konfekcjonowanego są złote lub brązowe nasiona lnu odmian wysokolinolenowych. Siemię lniane jest bogatym i jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Cechuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest również źródłem białka. 
W celu przygotowania do spożycia można siemię lniane zalewać gorącą wodą i spożywać po spęcznieniu (proporcja siemienia i gorącej wody oraz czas zalania podany na opakowaniu*). Siemię lniane można także stosować jako dodatek do musli, sałatek i wypieków.

* 2 łyżeczki siemienia lnianego zalać 150 ml gorącej wody, po czym odstawić na 15
minut pod przykryciem często mieszając. Tak przygotowane siemię lniane pić 2-3 razy dziennie. Należy pamiętać o przyjmowaniu wystarczającej ilości płynów – co najmniej 1,5 - 2 litrów dziennie.