img img img img img img img img img img
2021-04-16
Serdecznie zapraszamy
do udziału w Konferencji Młodych Naukowców pt. Polskie rolnictwo XXI w. dla innowacyjnej biogospodarki
Aktualności
11.03.2021 Poznaj Dobrą Żywność
Szanowni Państwo;

Spieszymy poinformować że w dniu 5 lutego br. Decyzją nr 40/2021, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał  znak jakości „Poznaj Dobrą Żywność” naszemu produktowi „SIEMIE LNIANE 200g”.
Produkt wytwarzany jest przez Zakład Badań i Przetwórstwa Nasion Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich PIB.

Znak PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest przyznawany wyrobom, które spełniają specjalne kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.


Prezentacja produktu: 
Siemię Lniane  jest  wysokogatunkowym  produktem  zielarskim  o  bogatej  tradycji  spożycia.
Konfekcjonowane w Zakładzie Badań I Przetwórstwa Nasion Lnu IWNiRZ-PIB wysokolinolenowe nasiona lnu Lini semen L.  są wcześniej oczyszczane ze zbędnych pozostałości organicznych, starannie selekcjonowane, badane m. in. pod kątem                 parametrów  mikrobiologicznych  i  zanieczyszczeń  metalami  ciężkimi. 
Zawierają ważne dla codziennej diety wartości odżywcze, w tym wyższe kwasy                        tłuszczowe z grupy OMEGA-3, a zwłaszcza kwas alfalinolenowy (ALA), błonnik                      pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny, białka. 
Nasiona  lnu  są  cennym  składnikiem  smacznych  potraw,  musli,  sałatek, wypieków…
W celu przygotowania do spożycia można siemię lniane zalewać gorącą wodą i spożywać po spęcznieniu wg poniższego przepisu:

Dwie łyżeczki siemienia lnianego zalać 150 ml gorącej wody, po czym odstawić na 15 minut pod przykryciem często mieszając. Tak przygotowane siemię lniane pić 2-3 razy dziennie. Należy pamiętać o przyjmowaniu wystarczającej ilości płynów – co najmniej 1,5 - 2 litrów dziennie.

siemie siemie_brazowe