- O Nas
- Historia
-
Struktura
- Dyrekcja IWNiRZ
- Rada Naukowa IWNiRZ
- Zakłady Naukowo-Badawcze
- Zakłady Doświadczalne
- Laboratoria Badawcze IWNiRZ - Akredytacja
- System Zarządzania Jakością
- Pozostałe Działy
-
Zakłady Naukowo - Badawcze
- Zakład Biotechnologii
- Zakład Komórek Macierzystych i Medycyny Regeneracyjnej
- Zakład Hodowli i Agrotechniki Roślin Włóknistych i Energetycznych
- Zakład Botaniki, Hodowli i Agrotechniki Roślin Zielarskich
- Zakład Farmakologii i Fitochemii
- Zakład Badań i Przetwórstwa Nasion
- Zakład Innowacyjnych Biomateriałów i Nanotechnologii
- Zakład Innowacyjnych Technologii Włókienniczych
- Oddział Przędzalnictwa, Tkactwa i Wykończalnictwa w Żyrardowie
- Dział Marketingu i Wzornictwa
- Działy Wsparcia Badań
- Centrum B&R Farmakoanaliz Roślin Leczniczych
- Współpraca
-
Projekty
-
Projekty Krajowe
- Projekty POIS.01.03.01
- ONKOKAN
- PO KSOW 2016-2017
- BIOAKOD
- EUBIOTYKI
- SORMISOL
- SILANTEX
- ModLen
- FLAXMOW
- EPIMAN
- PLANTINOVA
- Bioaktywna Żywność
- Projekty Narodowego Centrum Nauki (NCN)
- Projekty POIG.01.03.01
- Projekty POIG.01.03.02
- Projekty POIG.02.03.02
- Opracowanie technologii wytwarzania i aplikacji ekstraktu lignanów z nasion lnu w suplementach diety
- BioRegion Wielkopolska
- OPUS 13
- OPUS 15
- OPTYCARPA
- Projekty Międzynarodowe
- Projekty dofinansowane ze środków budżetu państwa
-
Projekty Krajowe
- Projekt WRPO
- Program Wieloletni na lata 2017-2020
-
Wydawnictwa
- Herba Polonica
- Euroflax Newsletter
-
Inne
- Natural Fibres - Włókna Naturalne
- Natural Fibres - Włókna Naturalne. Wydanie Specjalne
- Słownik Specjalny Len, Konopie, Jedwab - Pięciojęzyczny Słownik Terminologii
- Poradniki, Biblioteczka dla Praktyków, Przegląd Literaturowy
- Len i Konopie - Biuletyn Informacyjny Polskiej Izby Lnu i Konopi
- Dynamika zbiorowisk chwastów segetalnych upraw lnu włóknistego w Polsce na przestrzeni lat 1968 -1996
- Materiały Konferencyjne
- Sprawozdania i Raporty
- Konferencje, Kursy i Wydarzenia
- Ogród Roślin Leczniczych
- Przetargi, Ogłoszenia i Zapytania ofertowe
- Polecane strony
- Poczta IWNiRZ
- Portal pracowniczy
- POLITYKA PRYWATNOŚCI
- Mapa strony
Aktualności
11.03.2021 Poznaj Dobrą Żywność
Szanowni Państwo;
Spieszymy poinformować że w dniu 5 lutego br. Decyzją nr 40/2021, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznał znak jakości „Poznaj Dobrą Żywność” naszemu produktowi „SIEMIE LNIANE 200g”.
Produkt wytwarzany jest przez Zakład Badań i Przetwórstwa Nasion Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich PIB.
Znak PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność jest przyznawany wyrobom, które spełniają specjalne kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.
Prezentacja produktu:
Siemię Lniane jest wysokogatunkowym produktem zielarskim o bogatej tradycji spożycia.
Konfekcjonowane w Zakładzie Badań I Przetwórstwa Nasion Lnu IWNiRZ-PIB wysokolinolenowe nasiona lnu Lini semen L. są wcześniej oczyszczane ze zbędnych pozostałości organicznych, starannie selekcjonowane, badane m. in. pod kątem parametrów mikrobiologicznych i zanieczyszczeń metalami ciężkimi.
Zawierają ważne dla codziennej diety wartości odżywcze, w tym wyższe kwasy tłuszczowe z grupy OMEGA-3, a zwłaszcza kwas alfalinolenowy (ALA), błonnik pokarmowy rozpuszczalny i nierozpuszczalny, białka.
Nasiona lnu są cennym składnikiem smacznych potraw, musli, sałatek, wypieków…
W celu przygotowania do spożycia można siemię lniane zalewać gorącą wodą i spożywać po spęcznieniu wg poniższego przepisu:
Dwie łyżeczki siemienia lnianego zalać 150 ml gorącej wody, po czym odstawić na 15 minut pod przykryciem często mieszając. Tak przygotowane siemię lniane pić 2-3 razy dziennie. Należy pamiętać o przyjmowaniu wystarczającej ilości płynów – co najmniej 1,5 - 2 litrów dziennie.
Copyright 2010 Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
wykonanie, CMS: Dyalcom
wykonanie, CMS: Dyalcom