Zakład Badań i Przetwórstwa Nasion

Kierownik Zakładu: mgr Piotr Makolągwa

Główny zakres działalności Zakładu to Inicjowanie, prowadzenie i wdrażanie do praktyki wyników prac naukowo-badawczych w zakresie badań nasion lnu, konopi i innych roślin oleistych oraz surowców zielarskich w zakresie technologii, ich przetwórstwa i aplikacji.

  1. Opracowywanie technologii w zakresie wytwarzanie surowców do produkcji i wyrobów zdrowej żywności, farmaceutyków z siemienia lnianego, nasion konopi i innych roślin oleistych, opartych na wdrożeniach własnych patentów i technologii "know-how"
  2. Wytwarzanie i badanie analityczne substancji i produktów farmaceutycznych w zgodności z wymaganiami Dobrej Praktyki Wytwarzania określonymi Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 listopada 2015 r. (Dz.U. z 2015 r., poz.1979)
  3. Wytwarzanie środków spożywczych w warunkach zapewnienia bezpieczeństwa żywności zgodnie z normą PN-EN ISO 22000:2006
  4. Działalność handlowa i marketingowa związana z oferowanymi produktami i półproduktami na bazie lnu i innych roślin oleistych oraz usługi związane z analityką chemiczną dla zleceniodawców zewnętrznych
  5. Badania analityczne żywności i farmaceutyków w szczególności produktów olejarskich i innych produktów wytwarzanych z nasion roślin zielarskich (głównie lnu i konopi). Wykonywanie analiz chemicznych metodami chromatograficznymi HPLC i GC oraz metodami spektrometrycznymi w zakresie oceny zawartości metali ciężkich w materiale roślinnym, produktach spożywczych i glebie. Oznaczanie zawartości tłuszczu, pełnego zakresu parametrów świeżości i jakości oleju oraz zawartości kwasów tłuszczowych
  6. Wykonywanie walidacji metod analitycznych na zlecenie
  7. Opracowywanie nowych metod analitycznych
  8. Prowadzenie działalności w zakresie rozwoju, szkolenia i doradztwa
  9. Promocja nasion lnu i konopi jako surowców do wytwarzania produktów spożywczych, farmaceutycznych i kosmetycznych
  10. Współpraca z zakładami doświadczalnymi Instytutu w zakresie badań naukowych lub prac rozwojowych oraz produkcji nasion nowych odmian lnu oleistego pod kątem potrzeb przemysłu spożywczego i farmaceutycznego
  11. Wykonywanie zadań obronnych w ramach przedmiotowych systemów obronnych wynikających z funkcjonowania systemu nadzoru nad produktami rolno – spożywczymi
  12. Współpraca z zakładami naukowymi Instytutu oraz innymi placówkami naukowymi w kraju i zagranicą
  13. Wykonywanie innych zadań zlecanych przez Kierownictwo Instytutu

Dział Kontroli Jakości:

  1. Wykonywanie czynności dotyczących Kontroli Jakości na terenie Zakładu Badań i Przetwórstwa Nasion
  2. Czynności Działu Kontroli Jakości w wytwórni są określone przepisami prawnymi, Rozporządzenia Ministra Zdrowia o Dobrej Praktyce Wytwarzania GMP oraz wynikają z zasad wytwarzania środków spożywczych zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności ISO 22000
  3. Kontrola Jakości sprawdza, kwalifikuje i nadzoruje dokumentację, urządzenia, pomieszczenia i pracowników na każdym etapie wytwarzania produktów.
  4. Codzienne obowiązki Kontroli jakości dotyczą nadzorowania produkcji od przyjmowania surowców i materiałów opakowaniowych do badania i zwalniania wyrobu gotowego
  5. W odniesieniu do surowców i materiałów opakowaniowych w zakres działań KJ wchodzą: przyjmowanie surowców i materiałów opakowaniowych i pobieranie prób, wykonywanie analiz laboratoryjnych na zgodność ze specyfikacjami, zwalnianie lub nie w zależności od wyników wykonanych badań, oznakowywanie opakowań surowców i materiałów opakowaniowych etykietami statusu
  6. W odniesieniu do produkcji półproduktów, produktów luzem i gotowych obowiązki KJ wyglądają następująco: pobieranie prób poszczególnych serii półproduktów, produktów luzem i gotowych, wykonywanie analiz laboratoryjnych na zgodność ze specyfikacjami, zwalnianie lub nie w zależności od wyników wykonanych badań, oznakowywanie opakowań etykietami statusu
  7. W związku z ustawowym obowiązkiem zapewnienia bezpieczeństwa wytwarzanej żywności Kontrola Jakości wykonuje testy i badania wynikające z przeprowadzonej analizy zagrożeń i określone jako Krytyczne Punkty Kontroli oraz Programy Operacyjne OPRP w odniesieniu do każdej serii surowców i wyrobów na poszczególnych etapach produkcji
  8. W odniesieniu do towarów paczkowanych do obowiązków KJ należy badanie zawartości netto opakowań na zgodność z wymaganiami Ustawy i rozporządzenia o towarach paczkowanych, z czym wiąże się: badanie każdej partii towaru na parametr zawartości netto
  9. Kontrola Jakości sprawuje nadzór nad warunkami wytwarzania i magazynowania, co wiąże się z: codzienną kontrolą warunków temperatury i wilgotności w pomieszczeniach produkcji i magazynowych
  10. Kontrola Jakości sprawuje nadzór nad urządzeniami kontrolno-pomiarowymi, w związku z czym wykonuje sprawdzenia, wzorcowania urządzeń kontrolno-pomiarowych używanych na produkcji i w pomieszczeniach magazynowych
  11. Ponadto do obowiązków Kontroli Jakości należy: opracowywanie specyfikacji, wykonywanie badań stabilności i przechowalniczych, rozpatrywanie reklamacji, wykonywanie przeglądów jakości produktów, udział w audytach wewnętrznych, udział w procesach walidacji, udział w analizie ryzyka

Osiągnięcia

Produkcja

  1. Głównym zakresem działalności produkcyjnej Zakładu jest:
    • Wytwarzanie Oleju lnianego wysokolinolenowego (suplementu diety)
    • Substancji czynnej do farmacji Lini oleum virginale (API)
    • Materiału paszowego (Olej z nasion lnu zwyczajnego)
    • Odolejonego lnu mielonego
    • Kosmetyków na bazie naturalnych składników pochodzenia roślinnego
  2. Nadzór Powiatowego Inspektora Weterynarii, systemy ISO 22000:2018 oraz GMP dla Substancji czynnej do farmacji gwarantują wysoką jakość produktów, potwierdzaną przez laboratorium Kontroli Jakości.
  3. Zimnotłoczony olej lniany wytwarzany w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich PIB otrzymywany jest ze starannie dobieranych najlepszej jakości nasion lnu zwyczajnego Linum usitatissimum L. odmian wysokolinolenowych. Olej lniany wysokolinolenowy zawierający od ok. 50 do 65% kwasu alfa-linolenowego jest bogatym źródłem tego kwasu należącego do rodziny omega-3.
  4. Celem rozwoju i modernizacji produkcji jest wytwarzanie nowych produktów, co skraca łańcuch podwykonawców i obniżą koszty produkcji.
  5. W planach na 2024 jest wdrożenie nowych produktów spożywczych i nowej linii kosmetyków pod marką „Instytut Dobra”, wdrożenie, nadzór i produkcja olejków eterycznych z wiech konopi włóknistych pozyskiwanych metodą destylacji parowej.

Laboratorium naukowo-badawcze

Na terenie Instytutu mieści się Laboratorium, w którym prowadzimy badania fizykochemiczne surowców (tj. wiechy, omłotu, nasion), żywności, pasz dbając tym samym o bezpieczeństwo produktów.

Zestawienie informacji o innowacyjnych działaniach Zakładu

Do czołowych produktów wytwarzanych pod marką Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich należą:

BOFLAX Olej Lniany Do Diety dr Budwig, suplement diety

Olej Lniany BOFLAX® do diety dr Budwig jest olejem tłoczonym na zimno ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu. Ze względu na wysoką, ponad 50% zawartość kwasu alfa-linolenowego, stanowi najbogatsze, znane roślinne źródło tego kwasu należącego do rodziny Omega-3. W większości spożywanych olejów roślinnych zawartość kwasów Omega-3 wynosi do 10%.


BOFLAX Len mielony – odtłuszczone, brązowe nasiona lnu, suplement diety

Len Mielony BOFLAX® zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy, białko, lignany. Błonnik lnu mielonego zawiera około 30% łatwo pęczniejących, żelujących w wodzie śluzów. Len Mielony BOFLAX® zawiera 4-krotnie mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lnu, dzięki czemu jest prawie 3-krotnie mniej kaloryczny i pozbawiony oleistego posmaku.


Krem Linolia

Krem z Olejem Lnianym LINOLIA® jest przeznaczony do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Łagodzi podrażnienia oraz uelastycznia skórę zachowując optymalną ochronę skóry przed wysuszeniem o każdej porze roku.

Krem z Olejem Lnianym LINOLIA® zawiera: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 pochodzące z oleju lnianego, kwasy tłuszczowe nasycone, składniki te głęboko odżywiają i wspomagają regenerację skóry.


Krem Kanabia

Krem z Olejem Konopnym KANABIA® jest przeznaczony do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Łagodzi podrażnienia oraz doskonale uelastycznia skórę, zachowując optymalną ochronę skóry przed wysuszeniem o każdej porze roku.

Krem z Olejem Konopnym KANABIA® zawiera: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 pochodzące z oleju konopnego, kwasy tłuszczowe nasycone, które aktywnie nawilżają, odżywiają i wspomagają regeneracje skóry.


Kosmetyki z serii Kanabia Green

Seria kosmetyków z zawartością ekstraktu chmielowego uzyskanego metodą ekstrakcji nadkrytycznej CO2

Szampon do włosów z olejem konopnym i ekstraktem chmielowym CO2 jest łagodny dla włosów i dla skóry głowy. Wspomaga działanie przeciwzapalne na skórze głowy. Kondycjonuje włosy i nadaje im gładkość oraz połysk. Utrzymuje odpowiednie nawilżenie włosów. Po jego zastosowaniu włosy są jedwabiście miękkie. Ułatwia rozczesywanie oraz układanie mokrych i suchych włosów. Dokładnie oczyszcza i pielęgnuje włosy. Nadaje się do każdego ich rodzaju. Potwierdzono właściwości hypoalergiczne w stężeniu użytkowym.

Balsam do ciała z olejem konopnym i ekstraktem chmielowym CO2 pielęgnuje skórę suchą i ją intensywnie nawilża oraz natłuszcza. Łagodzi podrażnienia. Doskonale uelastycznia skórę. Zapewnia optymalną ochronę przed wysuszeniem o każdej porze roku. Łagodzi nieprzyjemne napięcie skóry oraz wygładza naskórek. Jego codzienne stosowanie stopniowo poprawia ogólną kondycję skóry oraz wzmacnia jej odporność na podrażnienia zewnętrzne.


Seria Babka FIT – nowość w portfolio Instytutu, w sprzedaży od stycznia 2024 roku

Mieszanka spożywcza składająca się z odolejonego mielonego lnu, mielonych ziaren babki płesznik, pufingowanego ananasa.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.